Huang Shan Mao Feng este unul din cele mai bune ceaiuri verzi chinezesti, si se pare cel mai bun ceai din tipul Mao Feng. Mao se traduce prin blana, puf, iar Feng prin varf de munte.Numele  Mao vine de la faptul ca frunzele si mugurii acestui ceai au pe spate un puf argintiu, iar Feng arata ca forma mugurilor cu frunzele de ceai este aceea a unui pisc de munte. Huang Shan inseamna Muntele Galben si se refera la locul de provenienta al acestui ceai.

Acest ceai a fost produs pentru prima data in 1875 in timpul Dinastiei Qing (1644-1911) de catre Xie Zhengan, dar sunt istorici care spun ca acest ceai este mai vechi, inca din timpul Dinastiei Ming, pe atunci numindu-se Huangshan Yunwu,  adica Norul de ceata de pe Muntele Galben.

Un cronicar din timpul Dinastiei Qing, Suhu Bianlu numeste acest ceai, ceaiul verde numarul unu din toata China.

Ceaiul creste pe pantele Muntelui galben in provincia Anhui, la altitudinea de 700-800 m, unde are un sol fertil, aer racoros si ploi atat cat are nevoie. Exista si o legenda a acestui ceai, un tanar student si o frumoasa femeie, care munceau pe plantatiile de ceai, s-au indragostit. Dar propietarul acelor terenuri a vazut-o si el pe frumoasa femeie si a fortat-o sa i fie concubina. Cand femeia a aflat ca propietarul l-a ucis pe tanarul student, a fugit de la acesta, si s-a dus la mormantul celui din urma , aflat pe panta unui pisc de munte. Aici a plans asa de mult incat s-a transformat in ploaie, iar tanarul in tufa de ceai. De aceea se spune ca acest ceai creste la aceasta altitudine in aceasta zona unde este ceata o mare parte a anului si ploua abundent.

Ceaiul pe care il am eu este produs de Xinanyuan Tea Factory, in provincia Anhui.

1

Am realizat un numar de patru infuzii, folosind aproximativ trei grame de ceai la un volum de 200ml.

Prima infuzie:

2Am folosit un ceainc de sticla, iar ceasca este din celadon.

3Temperatura apei a fost de aproximativ 78 C, iar durata infuziei de doua minute.

4Culoarea este galbena cu reflexe verzi. Aroma este delicata,florala, aproape ca nu se simte. Gustul este dulceag si usor aspru in acelasi timp, are o nuanta florala, usor vegetal.

Ceaiul acesta este gradul high-end, se poate vedea ca au fost culesi doar mugurii cu una sau doua frunzulite.

5Frunzele acestui ceai sunt culese la sfarsitul lunii aprilie, in ceea ce chinezii numesc perioada pre Qingming.

A doua infuzie:

6Gustul este parca si mai dulce, se pastreaza si toate celelalte particularitati. Aroma parca a disparut complet, se mai simte doar foarte vag.

7Durata acestei infuzii a fost de doua minute si jumatate, iar apa a avut temperatura de aproximativ 80 C.

A treaia infuzie:

8Apa a avut temperatura de aroximativ 82 C, iar timpul de infuzie a fost de trei minute si patruzeci de secunde.

9Culoarea s-a mai deschis. Gustul capata nuante vegetale mai mai puternice, se simte teina, si nuanta aspra asemanatoare cumva cu cea a ceaiului Chun Mee, dar mult mai fina, se simte mai clar.

A patra infuzie a durat cinci minute, iar apa folosita a avut aproximativ 85 C.

19Ceaiul este inca puternic, gustos.

11Este un ceai de calitate, superior, un ceai fresh, inviorator, dulceag, cu nuante fructate, usor vegetal, si in acelasi timp puternic, hotarat. Un ceai caruia i se potriveste zicala chinezeasca: ” muntele faimos produce ceai faimos”.

12

Anunțuri