categorie – ceai verde japonez

tip – sencha

recolta – primavara 2010

producator – http://www.marukyu-koyamaen.co.jp/english/top.html

vanzator – http://teautja.hu/

Voi prezenta acum tot un sencha Tsubokiri, tot premium ca si calitate, dar de categorie silver. Cei de la Marukyu Koyamaen au individualizat aceste ceaiuri (Tsubokiri gold si silver), cu buline aurii si argintii lipite pe pachetele de ceai, pentru a evidentia caracterul special al acestor ceaiuri.

Am folosit pentru prepararea acestui ceai un set de portelan Kutani, format dintr-un hoihin, un yusamashi si cinci cesti. Numele acestui tip de portelan vine de la numele satului unde a inceput producerea sa, si care se traduce : „noua vai”. Reprezentativ pentru acest portelan, in special pentru lucrarile vechi, este folosirea  Kutani gosai, cinci nuante de culori: albastru, violet, verde, rosu si galben, si a temelor cu pasari, peisaje, flori si motive geometrice. Lucrarile din perioada moderna pot fi realizate si cu negru, auriu, portocaliu, etc.

Ceaiul este ambalat cu bun gust:

Frunzele arata foarte bine, sunt bine rulate si foarte multe sunt intregi. Au miros placut, complex, se evidentiaza cel de porumb fiert.

Am folosit 6 g de frunze pentru aproximativ cei 100 ml. ai hoihinului.

Prima infuzie am realizat-o cu apa la temperatura de 70C, si a durat un minut.

Mirosul nu este foarte intens, culoarea este galben-verzuie, iar aspectul este usor tulbure, fara a fi foarte incarcat de particule in suspensie.

Gustul este placut, specific, usor dulce, usor amar, cu nuante vegetale de spanac, de porumb fiert, si nuante mai slabe, marine.

Infuzia a doua am realizat-o cu apa la temperatura de 80C, si durata a fost de 10 secunde.

Mirosul este ceva mai slab, iar culoarea mai intensa. Gustul este mai puternic,cremos, cu nuanta de amar mai pregnanta. Se simt mai bine nuantele marine.

Pentru infuzia a treia am folosit apa tot la temperatura de 80C, si am marit durata la 20 secunde.

Mirosul aproape ca nu se mai simte, culoarea ramane la fel.

Gustul este in continuare placut, devine echilibrat intre dulce si amar, si incepe sa se simta usor astrigent.

In ultima vreme am inceput sa fac patru sau chiar cinci infuzii pentru sencha. Si la acest ceai am facut si o a patra infuzie, care a durat un minut, iar apa a avut 90C.

S-au simtit si la aceasta infuzie toate nuantele pe care le-am intalnit anterior, mai slab, dar inca destul de puternic.

Frunzele dupa infuzii:

Pot spune ca este un ceai de calitate, nu asa de fin si complex ca si Tsubokiri sencha gold, dar foarte gustos si cu personalitate.

Anunțuri