categorie – ceai verde japonez

tip – sencha

recolta – primavara 2010

producator – http://www.marukyu-koyamaen.co.jp/english/top.html

vanzator – http://teautja.hu/

Desi nu sunt fan al ceaiului la plic, principalul motiv fiind acela ca nu prea se gaseste ceai in aceste plicuri, voi prezenta o sencha la plic: sencha mizudashi. Am ales sa prezint un ceai la plic si pentru ca sencha mizudashi se gaseste de obicei doar la plic, si, pentru ca este unul din ceaiurile la plic, de calitate buna, pe care le-am intalnit.

Acest tip de sencha, „mizudashi”se gaseste la foarte multe firme producatoare de ceai, si este un ceai care se prepara cu apa rece (la temperatura camerei), sau chiar cu gheata.

Frunzele de ceai verde au nevoie de un spatiu mai mare pentru a se desface, volumul lor dupa infuzare putand creste destul de mult. De aceea aceste plicuri sunt destul de mari in raport cu cantitatea de frunze continuta, pentru ca  frunzele sa aiba loc sa se deschida.

Pentru prepararea acestui ceai am folosit un ceainic japonez dobin, si o ceasca japoneza ippukuwan.

Am folosit apa la temperatura camerei, adica la temperatura de aproximativ 20C.

Metoda este simpla : se introduce plicul intr-un volum de 500 ml apa pentru 15 minute, la prima infuzie. Am realizat trei infuzii, pentru toate cele trei infuzii am folosit apa la aceasi temperatura, diferiti fiind doar timpii de infuzare : 15, 30, 45 minute.

Pentru a-mi fi mai usor sa scot plicul din ceainic, l-am legat cu cea mai subtire ata pe care am gasit-o prin casa, si pe care am spalat-o bine in prealabil. Nu stiu de ce japonezii nu au prevazut aceste plicuri cu niste sforicele. ate sau altceva pentru a putea fi scoase cu usurinta din ceainic.

Prima infuzie a avut un gust ciudat, usor amar, nu foarte intens. Exista diferente intre gustul acestei mizudashi si a unei sencha de calitate asemanatoare, preparata cu apa fierbinte, dar nuantele sunt aceleasi : amar-dulce, marin, vegetal. Aceste nuante, se simt cu o usoara intarziere, nu imediat cum am sorbit din ceai. Aproape ca nu am simtit niciun miros, iar culoarea este galben pal.

Infuziile a doua si a treia au gust ceva mai dulce,  de intensitate medie. Interesant este faptul ca gustul seamana cumva cu cel de gyokuro, dulceag si catifelat.

Pot spune ca este un ceai interesant, bun si cu siguranta foarte potrivit zilelor calde de vara.

Anunțuri