categorie – ceai verde japonez

tip – sencha

recolta – primavara 2012

vanzator – http://www.zencha.net/index.php

Este o sencha produsa in Yame, in sudul prefecturii Fukuoka, insula Kyushu. Yame este recunoscuta pentru ceaiul de calitate ce se cultiva si se produce, in special  gyokuro, aici producandu-se aproape jumatate din gyokuro-ul vandut in Japonia.

Pentru ca este o sencha de tip chumushi, si dupa cum arata frunzele este mai mult inspre fukamushi, ar fi fost mai indicat un ceainic cu sita de metal de tip obi-ami sau ita-ami, dar am folosit un ceainic cu sita sasame, un ceainic realizat de Gisui.

Ceramica este Tokoname, este rugoasa si si are un finisaj de tip Mogake, adica, inainte de ardere ceainicul este acoperit cu alge marine, iar mineralele din compozitia acestora lasa niste urme pe suprafata sa.

Ceasca este un ippukuwan din ceramica Mino.

Ceaiul este produs din prima recolta de frunze a unei varietati de Camellia sinensis numita Asatsuyu.

Frunzele miros foarte bine, vegetal usor copt, dar specific pentru o sencha non asamushi cantiatea de frunze faramitate este foarte mare, acest lucru ducand la infundarea sitei ceainicului, deci la o atentie mai mare in timpul prepararii.

Nu am folosit yuzamashi, racirea apei preferand sa o fac cu ajutorul cestii.

Am folosit aproximativ 5 g de frunze pentru aproximativ 140 ml apa, si am facut cinci infuzii, astfel: 1. 60 s, 60 C; 2. 10 s, 70 C; 3. 45 s, 70 C; 4. 60 s, 80 C; 5. 120 s, 80 C.

Nu am respectat indicatiile vanzatorului cu privire la preparare, si bine am facut deoarece ar fi iesit un ceai prea tare. De aceea am facut cinci infuzii, pentru ca cea de-a patra infuzie a fost destul de puternica si am fost curios sa vad cum iese si urmatoarea.

Prima infuzie a avut un miros usor, placut,vegetal, si o culoare galben verzuie destul de deschisa.

Gustul a fost dulceag, vegetal, proaspat si foarte usor amarui.

A doua infuzie a fost caracteristica pentru chumushi/fukamushi, cu o culoare de un verde mai inchis si incarcata de particule.

Nu este foarte incarcata si foarte inchisa la culoare datorita filtrului ceainicului, care este destul de fin, mai potrivit pentru o asamushi sau gyokuro. Mirosul este foarte slab.

Gustul este mai puternic, devine usor astringent, mai intens, cu amareala specifica asemanatoare cu cea a ciocolatei.

Infuzia a treia are o culoare asemanatoare cu cea anterioara, miros parca si mai slab, iar gustul este surprinzator inca viguros, intens, dar devine mai rotund, si ceva mai astringent.

Infuziile patru si cinci sunt mai slabe, ceea de-a patra avand gust inca, dar cea de-a cincea a fost foarte slaba.

Frunzele la sfarsit arata binisor, nu devin un noroi verde ca la unele fukamushi.

In concluzie este un ceai bun, de calitate, nu extraordinar, dar mai bun decat multe altele din aceeasi gama.

 

 

Anunțuri